Dorpen

 • le lavoir à impluvium

ALIX

Dit dorp heeft een rijke geschiedenis die zelfs terug gaat naar de prehistorie. Door het dorp loopt van het noorden naar het zuiden een beek, de Chalieu, deze drijft een molen aan (waarin tegenwoordig een restaurant gevestigd is) en besproeit de velden. In het dorp moet U vooral de impluvium wasplaats niet voorbij gaan, dit is een echte locale schat, alsook de XVIIe eeuwse kerk met barokvoorgevel waarin ooit de kanunniken (nonnen die leefden volgens Sint Augustijn) woonden. U vind hier ook een oud benedictijnenklooster uit de VIIIe eeuw, een neoklassieke kapel uit 1768 en het feodale kasteel van Marzé. Rondom dit stadje, vindt U op de paden verschillende bewonderingswaardige kruizen. Wij nodigen U uit om een wandeling te maken in Bois d'Alix, waar de Muscadins verslagen werden (dat was het leger uit Lyon van Generaal de Précy, die opstanders waren tijdens de Conventie).

 • 0196

AMBERIEUX-D'AZERGUES

Hier vindt U een landschap dat lijkt op dat van de Dombes : meren met maisvelden. Bewonder de voorgevel van de XIIIe eeuwse kerk en maak een wandeling rond het meer van de Espace Saint Hubert, waar U ook heerlijk kunt vissen.


 • Eglise 1

ANSE

In de gallo-romaanse tijd was Anse een belangrijke stop tussen Lugdunum (Lyon) en Matisco (Mâcon) : het was een belangrijk strategisch punt en daarom werden er beschermingsgebouwen opgericht, waarvan nu nog bewijzen over zijn, zoals het Château des Tours.


Maak een wandeling in de oude stad, waarvan een deel binnen de gallo-romaanse vesting gebouwd werd, de straten lopen in de vorm van een ster vanaf de Place des Frères Fournet.
Loop vooral de middeleeuwse muur niet voorbij, met de XVe eeuwse huizen (oude " Grande Rue "), de Saint Cyprien kapel, de gemeentelijke oven. Neem daarna de " Petit Train " die U mee zal nemen naar het Colombier meer, om even lekker te ontspannen.

 • Bagnols

BAGNOLS

In Bagnols herinnert alleen de vorm van het dorp nog aan de tijd dat het een vestingsdorp was. Al slenterend door de straten vindt U typische huizen met luifels uit de Beaujolais streek. (XVe/XVIe eeuw) en prachtige uitzichten op de omringende heuvels. In en rond het dorp kunt U ook het volgende ontdekken : de kerk (XVe eeuw), de St-Aigues wasplaats, de put, een duiventoren, 12 kruizen waarvan de oudste, voor de kapel van Saint Roch, dateert uit 1607. Het prachtige XVe eeuwse kasteel is omgebouwd tot hôtel-restaurant en heeft prachtige muurschilderingen en een binnenhof, maar de toegang hiertoe is privé.


Bezoek met gids van Bagnols :
Een lid van een vereniging, inwoner van het dorp, leidt U rond in zijn dorp, laat de gebouwen zien, en vertelt anecdotes en legenden.
Dit is het hele jaar mogelijk, op afspraak.
Tarief : gratis.

Association Mémoire et Patrimoine
Tel : 04 74 71 76 43
pierreguerrier,wanadoo,fr

 • Belmont

BELMONT-D'AZERGUES

Ontdek de straten van dit dorp waarvan de huizen rond de kerk, die op een verhoging staat, zijn gebouwd. Belmont, dat heerst over een belangrijk punt van de vallei, had in de XIIe eeuw een versterkt kasteel met achthoekige toren.Loopt U vooral de kerk (XIe-XVe eeuw) niet voorbij, alsook de put en de wasplaats. Buiten het dorp kunt U zich uitleven in het recreatiegebied van Varennes.

 • Chamelet

CHAMELET

In Chamelet is de Baron van Prony geboren, hij was in de XIXe eeuw ingenieur en wetenschapper. Dit dorp geeft de grens aan tussen de Beaujolais wijnstreek, en de Beaujolais natuurstreek met zijn bossen en velden.

U moet vooral de XVIe eeuwse hallen niet missen, deze zijn het embleem van het dorp. De kerk van Chamelet is eveneens opmerkelijk.

U vind hier ook een oude bastion van de Heren van Beaujeu, stadsmuren, een toren, en vierkante uitkijktoren.
De Hallen van Chamelet
Het huidige gebouw heeft een houten dakstruktuur die voor een deel dateert uit 1575. De hallen dienden vooral als overdekte marktplaats voor de handel van doeken en granen. Met Pinksteren nodigden verschillende broederschappen de armen uit de parochie uit voor een groot " frairie " gemeenschappelijke maaltijd, die de " armen " aan de tafels die in de hallen stonden konden nuttigen.

 • Charnay

CHARNAY

Charnay nodigt U uit om een zeer rijk erfgoed te komen ontdekken.

Al slenterend door de straten kunt U het volgende ontdekken : het kasteel van Mansarde (1650), de kerk (mengeling van de gotische en romaanse stijl), het kasteel van Bayère waarvan gezegd word dat Lenôtre opzichter was van de aanbouw van de tuinen, een maison forte dat gebouwd werd in de XIIe en XIIIe eeuw, de wasplaats, de school, de typische eind XIXe eeuwse wipbrug, de overblijfselen van de vestingswerken en vele kruiswegen. Niet te vergeten de prachtige uitzichten van het dorp dat gebouwd is op de top van een heuvel. Charnay dankt zijn naam aan een romaanse soldaat die hier in de IIe eeuw een romaanse villa gebouwd zou hebben, de hoge heren zijn gekomen en gegaan, de geschiedenis zal slechts nog de naam van de Dulieu familie onthouden, die in de XVIIe eeuw begon met de bouw van het kasteel. In deze tijd ontwikkelt zich de teelt van de zijderupsen, maar ook de wijnbouw.Bezoek met gids van Charnay
Een lid van een vereniging, inwoner van het dorp, leidt U rond in zijn dorp, laat de gebouwen zien, en vertelt anecdotes en legenden.Dit bezoek is het hele jaar mogelijk, op afspraak.
Tarief : gratis.

Association Les Amis de Charnay
Tel : 04 78 43 90 69 (Mairie) - 06 81 14 07 49
m.vidal7,orange,fr

CHASSELAY

Wandel door de straatjes en bogenpassages van dit charmante middeleeuwse dorp uit de Monts d'Or, aan de poorten van Lyon. Vroeger was dit dorp de basis van de aartsbisschop van Lyon, en het heeft een rijke XVe en XVIe geschiedenis. Flaneer door het oude centrum, en ontdek de steegjes en bogenpassages. Bewonder de oude verdedigingspoorten, het XVe eeuwse huis, en de zuidpoort van het vroegere XVIe eeuwse fort. Bekijk de oude stenen hutten uit de Monts d'Or Lyonnais die " Cabornes " worden genoemd. Ze zijn stuk voor stuk verschillend, en staan langs paden of in de domeinen. Onderweg zult U de oude kastelen tegenkomen van de grote burgerlui uit Lyon (Machy, Bellescize, Montluzin, Plantin).


 • le village vu d'en bas

CHÂTILLON-D'AZERGUES

Dit middeleeuwse dorpje ziet U van verre al liggen, het wordt overheersd door zijn kasteel (XIe en XVe eeuw), dat de toegang verdedigde naar de vallei van de Azergues ! Als U door Châtillon wandelt zult een een oud huis ontdekken dat door de tijden heen steeds veranderd is. Het dorp is tegen de heuvel gebouwd, beschut tegen de wal die " Vingtain " heette, zoals de belasting die betaald werd. En door de jaren heen werden de huizen meer en meer naar de vallei toe gebouwd. Op de weg naar Alix, kunt U de " Sarrazin "put bewonderen alsook de wasplaats. U kunt de wandelroute volgen die " Circuit des Calvaires " heet, deze gaat door het platteland van Châtillon, naar de kapel en naar de calvaires (plaats waar kruizen werden geplaatst), sommigen van deze calvaires dateren uit 1621-1622. Deze gemeente is zeer verspreid en sommige van de toebehorende dorpjes zijn echt heel oud. Het geheel van valleien, heuvels, wijnvelden, bossen, prairie's die U vind tussen de " Brévenne " rivier en de Ruisseau d'Alix " vormen een prachtig groen, pittoresque en aangenaam geheel.Bezoek met gids van Châtillon d'Azergues

Een lid van een vereniging, inwoner van het dorp, leidt U rond in zijn dorp, laat de gebouwen zien, en vertelt anecdotes en legenden. Dit bezoek is gereserveerd voor groepen vanaf 10 personen.
Dit is het hele jaar door op afspraak mogelijk.
Tarief : 1 € / persoon

Association La Licorne
Tel : 04 78 43 92 66 - 04 72 54 32 72

 • Chazay

CHAZAY-D'AZERGUES

Bestorm deze citadel aan de ingang van de Beaujolais ! De stad overheerst de toegang tot de Azergues vallei en was een vesting met 3 muren, waarin meer dan 3000 mensen woonden. U zult wandelen door smalle straatjes met winkeltjes om oude huizen en monumenten te ontdekken die vol zitten met eeuwenoude geschiedenis : het huis van de abten uit Ainay, deuren in de stadsmuur, het pad bovenaan de muur waar de soldaten de wacht hielden, stadswallen, huizen uit de XVe en XVIe eeuw, een Heilige Maagd uit de XVe eeuw. Loopt U vooral ook door de middeleeuwse poort van Baboin, genoemd naar de legendarische held van de stad, niet voorbij. Zijn legende zal U worden verteld als U een bezoek brengt aan het Musée des vieilles pierres waarvan de belfort toren U een uitzonderlijk uitzicht biedt.Bezoek met gids van Chazay d'Azergues.


Een lid van een vereniging, inwoner van het dorp, leidt U rond in zijn dorp, laat de gebouwen zien, en vertelt anecdotes en legenden.
Dit is het hele jaar door op afspraak mogelijk.
Tarief : 3 € / per persoon, inclusief het bezoek aan het museum en het dorp.

Les Amis du Vieux Chazay
Tel : 04 78 43 68 19 - 04 78 43 67 52
amis.vieuxchazay,aliceadsl,fr

www.amis-vieuxchazay.chez-alice.fr

 • Chessy

CHESSY-LES-MINES

Chessy was een zeer sterke vesting. Maak een wandeling door dit dorp dat overheersd wordt door zijn kasteel, dat een zeer belangrijk militaire vesting was, en naderhand omgebouwd is tot een gewoon kasteel. (nu is het een privé-bezit en niet toegankelijk voor bezoekers). Loop vooral de gothische kerk niet voorbij, deze werd in de XIIe eeuw gebouwd door de paters van Savigny, de zijkapellen uit de XIVe en Xve eeuw hebben een " galonnière " (bepaalde decoratie) uit de XVIIe eeuw, deze was typisch voor deze streek. Kijk in het dorp rond en zoek de locale erfgoeden : nis met een standbeeld van Saint Barthélémy op de hoek van een huis, fontein met 2 bekken, muren van droge stenen. De plaats waar de mijnen van Chessy vroeger waren ligt ten westen van de stad. Deze mijnen hebben koper - en ijzerpyriet geleverd, en zijn om veiligheidsredenen niet meer te betreden. Hier werd in het begin van de XIVe eeuw een zeer speciaal mineraal gevonden, de chessylite, dat nu azuriet heet. Maar we denken dat de romeinen in die tijd de kopermijnen al uitgebuit hebben. In de XVe eeuw behoorden deze mijnen toe aan Jacques Coeur.Bezoek met gids van Chessy les Mines.

Een lid van een vereniging, inwoner van het dorp, leidt U rond in zijn dorp, laat de gebouwen zien, en vertelt anecdotes en legenden.

Dit is het hele jaar door op afspraak mogelijk.
Tarief : gratis.

Association La Vigneronne
Tel : 04 26 65 22 27
lavigneronne.chessy69,hotmail,fr

 • Paysage 005

CIVRIEUX-D'AZERGUES

Als U via het zuiden in Civrieux d'Azergues aankomt, komt U door één van de eerste poorten van de Beaujolais streek. Deze gemeente die halverwege het noorden van Lyon en Villefranche ligt wordt begrensd door de rivier de Azergues. Rond 1080, behoorde Civrieux tot de Abdij van Ainay. Een ruine van een toren, die waarschijnlijk een militaire observatiepost was, is het enige wat overblijft van deze verre tijd. U zult hier mooie plekjes zien, zoals bijvoorbeeld een nog steeds bezet burgerman's huis, gelegen aan de Drivet, dat vroeger een " dîmerie " was (huis waar belasting werd betaald aan de heren), of het château de Civrieux (tegenwoordig de Notre Dame de Lourdes school), deze werd gebouwd in de middeleeuwen en veranderd in het midden van de XIXe eeuw.


 • Frontenas

FRONTENAS

In Frontenas vindt U een XIIe eeuwse kerk die tijdens de revolutie werd omgebouwd tot " Temple de Raison " (deze tempels moesten de katholieke kerken vervangen), deze heeft een prachtig portaal. Niet ver daar vandaan vindt U bij de ingang van het dorp de wasplaats die in 1813 gebouwd werd en die als bijnaam "Temple de la médisance" (tempel van laster) heeft gekregen. Als U naar boven kijkt ziet U op de klokkentoren de haan die zijn " taste-vin " (wijnproeverskom), onmisbaar voorwerp in deze streek, om de nek draagt. Loop vooral de bron, de vroegere pelgrimsplaats voor het water dat wonderbaarlijke eigenschappen heeft, het XVe eeuwse tabernakel, en de kruizen die op de omringende paden staan, niet voorbij.
 • église de Lachassagne

LACHASSAGNE

Hier gaat U de hoogte in want het dorp ligt op een heuvel die de Saône vallei domineert ! De inwoners van Lyon zijn weg van zijn witte wijn, en wanneer ze hier dagen in hun buitenhuizen door kwamen brengen werd gezegd dat ze " water kwamen drinken " ( "prendre les eaux"). Het dorp wordt overkoepeld door zijn kasteel. Herbouwd in 1830 op de resten van een middeleeuws gebouw, het heeft een hoge panoramische toren, die is gebouwd op het hoogste punt in het park. De Romaanse Saint Pierre kerk werd in de XIXe eeuw gerestaureerd, elk jaar wordt hierin een grote stal gebouwd met meerdere personen, dit is het werk van de abt Jordan de Chassagny uit 1931. • Le breuil

LE BREUIL

Neem de tijd om dit vestingsstadje waardoor de Azergues stroomt te ontdekken. Vergeet vooral de XVe eeuwse kerk niet met zijn doopvont uit 1550, met niet ver van het dorp het "Bois Taillis", resten van de vestingen van het Château des Comtes de Cibeins. Aan de ingang van het dorp staat ook een interessant kruis.


 • Lavoir legny

LÉGNY

Légny ligt op een heuvel in de Azergues vallei, op enkele kilometers van Bois d'Oingt, Légny is een klein bescheiden dorp. Dit dorp heeft altijd prachtige bloemen en goed onderhouden siermuren. Loop rond in het dorp en bewonder het gebeeldhouwde kruis dat dateert uit 1416 en de geheel gerestaureerde XIXe eeuwse kerk. Breng daarna een bezoek aan Ponts-Tarrets om lokale producten te vinden en om een bezoekje te brengen aan de kunstgalerij. Daarna is het tijd voor een moment van ontspanning in het Forêt de la Flachère (bos).


 • Les cheres

LES CHÈRES

Ten Westen begrensd door de Azergues, U zult kennis maken met dit dorp dat omringd is door fruitbomen, graanvelden, wijngaarden.


 • clocher de Létra

LÉTRA

Létra was een kleine gallo-romaanse stad, waarvan U nog resten kunt vinden als U de " La route " borden volgt, die U brengen naar een stukje oude romeinse weg. Het dorp dat " Lestrada " heette behoorde in de XIIIe eeuw tot de abdij van Savigny. Notre Dame de Salette kapel en prachtig panorama. Mis vooral de kerk niet die gedeeltelijk door de inwoners werd versterkt in 1408. Als U het gemeentehuis binnen loopt kunt U een standbeeld van Marianne bewonderen dat dateert uit de Eerste Republiek.

 • 0056

LOZANNE

Lozanne was de ingang tot de Beaujolais, de Azergues vallei en het Arbrélois gebied, en was daarom lange tijd een stopplaats voor de diligence op de weg naar Lyon. Het oude dorp bevindt zich aan de noordkant, op de heuvel boven de kerk. De winkelstraten en het station bevinden zich op de zuidelijke oever. Deze gemeente dankt zijn activiteiten aan het feit dat het een kruispunt was van vele wegen. Maar wat zou Lozanne zijn zonder zijn beroemde molens : de moderne hedendaagse architectuur moet de traditionele molens die dateren uit 1050 niet doen vergeten.


Het is de laatste molen uit de vallei die nog actief is.

Mis vooral ook de romaanse kerk uit de XIe en XIIIe eeuw niet met het liturgische zwembad dat dateert uit de VIIe eeuw. Net buiten het centrum van de stad vindt U de " Grandfont " wasplaats, vlakbij de Cressonière en de gevel van het Manoir du Hameau de la Roue uit de XVe en XVIIe eeuw.

 • église de Lucenay

LUCENAY

Mis vooral dit witte stenen dorp niet in de regio van de Pierres Dorées (" gouden stenen) ! De stenen van Lucenay, die gemaakt zijn van mooie kalk, en die gemakkelijk te houwen waren, waren zeer gezocht voor de luxe gebouwen. (De Saint Jean cathedraal van Lyon is voor een deel gebouwd uit deze stenen, alsook de nieuwe kerk uit Anse).Achter in de tuinen en binnenplaatsen ziet men nog getuigenissen van de vroegere extracties. Nadat U een bezoekje aan de kerk heeft gebracht, kunt U door het dorp wandelen, en de gevels van de oude steenwerkers en steenhouwers bewonderen. Even buiten het centrum van het dorp vindt U een wasplaats, een kruis uit 1777, en boven op de heuvel de Madonna van Lucenay.

 • Chateau de janze

MARCILLY-D'AZERGUES

U komt hier in een charmant dorpje dat omringd is door zeer oude fruitboomgaarden : een begraafplaats die dateert uit de bourgondische en merovingische tijd werd hier ontdekt in 1979. Wijncultuur was hier de belangrijkste activiteit tot het begin van de jaren 1900, toen werd begonnen met fruitteelt. De kerk werd gebouwd in de romaanse tijd, zoals U kunt zien aan de klokketoren en het dak. Het enige schip, herbouwd in de XVIIIe eeuw, heeft 2 zijkapellen. Tijdens Uw wandeling zult U misschien de Châteaux van Varax de Janzé en van Collonge zien, die privé zijn. Als U moedig bent wandelt U door naar het standbeeld van de Madonna, die op 312 m, het hoogste punt, is gebouwd.


 • Marcy

MARCY-SUR-ANSE

Marcy, gelegen op de "route des Crêtes", kijkt uit over de Saône vallei. Men zegt dat het dorp zijn naam te danken heeft aan Marcius, een romaanse generaal. In het centrum van het dorp kunt U de St Bonnet kerk bewonderen, een zeer vrolijke muurschildering op het raadhuisplein, en meerdere typische putten uit de Beaujolais. Op de heuvel ziet U de Calvaire (Kruismonument over het lijden van Christus), de Madonna en vooral het toppunt voor Uw bezoek, de Chappe telegraaftoren (Tour du Télégraphe Chappe).

Tour du Télégraphe Chappe

De Chappe Telegraaf toren is een vierkante toren van "pierres dorées" van 4 meter breed en 7 meter hoog, met daarop een mechanisme - dat nog steeds werkt - bestaand uit 3 beweegbare armen die gebruikt worden voor het maken en doorgeven van optische gecodeerde signalen. Deze toren, 55ste station van de 58 die er stonden op de lijn tussen Parijs en Lyon, werd op 9 mei 1807 in gebruik genomen. Dit geweldige communicatiemiddel werd uitgevonden door Claude Chappe in 1793 en werd niet meer gebruikt vanaf 1852. Vrij toegang op zondag van april tot october, van 14U30 tot 16 Uur. Kan het hele jaar door op afspraak worden bezocht voor een tarief van 2 € / per persoon (groepstarief).


Association Côté Tour
Tel : 04 74 67 02 21 (Mairie) - 04 74 60 26 25 (Francine Michon)
michon.francine,orange,fr

 • Moire

MOIRÉ

Ga vooral het kleinste van onze dorpen niet voorbij, het heeft prachtige uitzichten. Op het plein ziet U de voorgevel van de oude kerk, die vandaag de dag gebruikt wordt als feestzaal, en een kruis uit de XVIIIe eeuw dat getekend is door Dugelay. En als U toch in de buurt bent, kom dan naar het Fête des épouvantails (vogelverschrikkersfeest) dat elk jaar gehouden wordt tijdens het weekend van St Pierre (beschermheilige van het dorp).
 • entrée église

MORANCÉ

Het dorp Morancé is gebouwd met witte stenen uit Lucenay en " gouden " stenen. Een onregelmatige straat, door zijn vorm en bouwwerken vormt in zijn eentje bijna het hele dorp. Volgens de legende zou dit dorp aan het begin van de VIIIe eeuw zijn opgericht door een sarrazijnse kolonie, om te ontsnappen aan Charles Martel, die zich in de bossen had terug getrokken. Bewonder de oude huizen in de hoofdstraat, en mis vooral de romaanse kerk niet. Buiten het dorp kunt U via de wandelpaden de buitenkant van het Château du Pin (XIe eeuw) of het Château de Beaulieu en het oude verzorgingshuis voor leprapatiënten, L'Isérable bekijken.
 • Pommiers

POMMIERS

Het bezoek vindt plaats op twee verschillende plekken in de gemeente. Eerst het dorp om hier de kerk (XIIe-XVIe eeuw) te bewonderen en de oude huizen in de smalle straatjes. Daarna op de Mont Buisante waar U de XIXe eeuwse kapel kunt ontdekken, met zijn schilderijen van Pierre Bruno. Op de heuvel kunt U genieten van het uitzonderlijke uitzicht op de Saône vallei en de Monts du Beaujolais.


 • Porte2
 • Porte1

POUILLY-LE-MONIAL

Pouilly ligt op een stijle helling met verschillende kleine riviertjes waarvan het water de drie molens aandraaiden. Alleen het oude klooster dat verschillende appartementen, bijgebouwen, en een broodoven had, is het bewijs van de aanwezigheid van nonnen in het dorp, dat daarom ook de naam " Pouilly le Monial" draagt. Begin Uw wandeling op het plein waar een opmerkelijk stenen kruis staat uit het eind van de XVIe eeuw, het stelt Christus, de Maagd, Saint Jean en een bisschop voor die door dieren en bloemen omringd zijn. Breng daarna een bezoekje aan de XVe eeuwse kerk. Op de heuvel vindt U dan uiteindelijk het gehucht Graves, dit typische plekje uit de Beaujolais is echt een bezoekje waard.
 • Eglise St Jean des Vignes

SAINT-JEAN-DES-VIGNES

St Jean des Vignes steekt boven de grote bocht van de Azergues uit. U zult hier een zorgvuldig gerestaureerde romaanse kapel vinden, en prachtige uitzichten. Breng vooral ook een bezoek aan de Espace Pierres Folles, waar U alles kunt leren over de locale geologie en een antwoord zult vinden op de vraag die U zich vast al sinds het begin van Uw bezoek aan deze streek heeft gesteld : " Waarom is deze steen goudkleurig ? "


 • 0737

SAINT-VÉRAND

Wat opvalt in dit met bloemen versierde dorp is het aantal pleinen : plein met keien met daarom winkeltjes, plein met schaduw voor de ontspanning en plein met zijn kerk van gouden stenen. Nadat U een bezoekje aan de kerk heeft gebracht, kunt U een wandeling maken in het Forêt de la Flachère of een lekker beaujolais wijntje proeven in de cooperatieve wijnkelder. Opgelet dit dorpje Saint Vérand heeft niets gemeen met de gemeente van Saint Vérand van Saône et Loire, dat beroemd is om zijn witte wijnen. Dit dorp kan trots zijn op z'n lang Beaujolais verleden, want het werd in 1130 al genoemd.
 • 0739

SAINTE-PAULE

Dit dorp dat op een heuvel, rond de XIIIe eeuwse kerk gebouwd is, is Uw bezoek echt waard. Vlak bij de kerk vind U het XVIe eeuwse kruis met de afbeelding van een maagd die door engelen en St Jacques de Compostelle, die een pelgrim doopt, omringd is. Via de aangeduide wandelpaden kunt U naar de col van Chatoux lopen en een typische beaujolais maaltijd nuttigen (" mâchon ").


 • Ternand

TERNAND

Middeleeuws vestingsdorp dat is gebouwd op een uitstekende rots die over de Azergues vallei uitkijkt. De resten van de oude XIIe eeuwse stadsmuren, en het deel van het kasteel dat nog bestaat, staan in hun geheel beschreven als historisch monument, Fernand, dit dorp dat zijn vroegere charme geheel heeft behouden, nodigt U uit deze te komen ontdekken.


Het dorp is in twee delen gesplitst : " Les Grandes Planches ", dit is het moderne deel dat zich in de vallei bevindt, en " le vieux bourg " dat bovenop de rots staat.

Een thema wandelpad zal U leiden tot de Vieux Bourg. Daar wordt U ondergedompeld in een andere tijd, en al wandelend over de geplaveide straten zult U de ruïnes ontdekken van het oude kasteel, de resten van de uitkijktoren, de St Jean Baptiste kerk, en meerdere huizen met prachtige XIVe en XVe eeuwse gevels met draagprofielen, scharnieren, XIVe eeuwse deuren. Loop vooral de Brèche niet voorbij en het huis van de kleermaker op de wachtersronde. Dit is een expositiehal die in de weekenden tussen mei en october geopend is voor exposities van verschillende artiesten.


Als U van deze terugkeer in de tijd heeft genoten, dan spreken we af voor het eerste weekend van juli, dan vinden de middeleeuwse feesten plaats.


De naam die van Keltische oorsprong zou zijn betekent : "3 stromen". De heerschap was eigendom van de Aartsbisschop van Lyon en de Abdij van Savigny. Een vierkante toren, uitkijktoren werd opgericht op vraag van de aartsbisschop Jean de Bellesmains. De zilverhoudende loodmijnen werden tot het eind van de XIXe eeuw door deze gemeente geëxploiteerd.


Bezoek met gids van Ternand.

Een lid van een vereniging, inwoner van het dorp, leidt U rond in zijn dorp, laat de gebouwen zien, en vertelt anecdotes en legenden.
Het hele jaar op afspraak geopend voor groepen.
Tarieven : Vaste prijs van 15 € per groep.

Association des Amis du Vieux Ternand
Tel : 04 74 71 33 98 - 04 74 71 33 43 (Mairie)

 • Theizee

THEIZÉ

Het lijkt of het dorp Theizé dat boven op de hellingen van de mont Bansillon ligt, het licht kristalliseert in het midden van de wijngaarden en op deze manier een soort Italiaans landschap geeft. Theizé is rijk aan stenen uit allerlei perioden : uit het Neolithische tijdperk vindt U nog vuurstenen, uit de Romeinse tijd liggen er nog stenen wegen, en de Middeleeuwen hebben kastelen, kapellen en kruizen achter gelaten.In het centrum van het dorp kunt U het beroemde "Croix des Compagnons tailleurs de pierre" (Kruis van de steenhouwers Compagnons ") bewonderen en de gothische kerk. En door de smalle straatjes loopt U naar de oude kerk en het Kasteel van Rochebonne om de voorgevel te zien.

Rond het dorp leiden verschillende paden U naar de kleine erfdommen van Theizé : de St Hippolyte kapel (XVIe eeuw), het gehucht van Boitier (Hameau de Boitier), Clos de la Platière (waar Jean-Marie Roland ooit woonde, de fabrieksinspecteur, of Minister van Binnenlandse zaken, en zijn echtgenote Manon, die samen met hun vrienden de Girondins in november 1793 werden onthoofd), interessante " cadoles " of " bories " (kleine stenen gebouwen in de wijngaarden, typisch voor deze streek), de wasplaats, en een deel van de " Voie du Tacot ", dit was de treinrails die Villefranche verbond met Tarare.

Vergeet ook het Kasteel van Rapetour niet te bezoeken.In de middeleeuwen, leefde deze parochie in de schaduw van de machtige stad van Oingt. Het dorp werd overheersd door de familie Rochebonne, die familie was van Madame de Sévigné.

 • Val1
 • Les Plus Beaux Villages de France
 • Oingt

OINGT

Oingt dat ook "la perle des Pierres Dorées" (de parel van de Gouden Stenen regio) genoemd word, is het enige dorp in het departement dat hoort tot het register van de mooiste Franse dorpen ("plus beaux villages de France"). Dit middeleeuwse vestingsdorp dat hoog gelegen is en uitkijkt op de Azergues vallei biedt zijn bezoekers een reis aan die buiten de tijd lijkt. Zijn kleine middeleeuwse straatjes, zijn historische geklasseerde en gerestaureerde monumenten geven het dorp al zijn charme.


Kom via de Porte de Nizy het dorp binnen, en wandel door de straatjes met namen die U doen dromen, en ontdekt de prachtige huizen van gouden stenen. Ontwerpers en ambachtslui hebben hun werkplaats hier en hun winkeltjes. Mis vooral ook de Tour d'Oingt niet, de St Mathieu kerk en de Espace de Musique mécanique. En zet de grote momenten van het jaar op Uw agenda : Het Mechanische Muziekfestival dat plaatsvindt in het eerste weekend van september, de Kerststallen die vanaf 8 december over het hele dorp verspreid staan, en ook de tijdelijke exposities in het Maison Commune (huis uit de XVe eeuw).


Deze heuvel waar de romeinen vanaf het begin van de oorlog tegen de Galliërs hun kampen hadden opgericht heeft een hoop caravans voorbij zien komen. De legioenen die door de Galliërs in Gergovie aan stukken gereden zouden worden zijn allemaal hier gestopt. Toen de Romeinse vrede werd getekend, liet het kamp zijn plaats voor het Iconium, vestingsdorp dat moest waken over de Iter Magnum weg, die de poort van Anse verbond met de Loire, en die open was voor voetgangers, pakdieren en ruiters. Daarna werd Iconium omgedoopt tot Oingt.


Bezoek met gids van Oingt

Een lid van een vereniging, inwoner van het dorp, leidt U rond in zijn dorp, laat de gebouwen zien, en vertelt anecdotes en legenden.Het hele jaar op afspraak geopend.
Tarieven : bezoek van het dorp (duurt 1U30), 50 €. Bezoek aan het museum, 70 €. Bezoek aan dorp en museum 120 €.

Les Amis du Vieux Village d'Oingt
Tel : 04 74 71 21 24
amis-oingt,orange,fr

www.oingt.com


Destination Beaujolais pierres dorées 04 74 60 26 16

Officiële website van het Office de Tourisme du Beaujolais des Pierres Dorées.
OPENINGSTIJDEN :

ANSE : mei tot eind september, maandag tot zaterdag 10u tot 12u30 en van 14u tot 18u. Oktober tot eind april, maandag tot zaterdag 9u30 tot 12u30 en van 14u tot 17u30.

OINGT :1e en 2e weekend van september,en in december.